Biely mak je vynikajúcim zdrojom dôležitých minerálov, ako je horčík, zinok, vápnik atď.ktoré sú nevyhnutné pre hladké fungovanie všetkých ľudských orgánov.
Biely mak je stará odroda maku s typickou orechovou chuťou. Biely mak kvitne ružovo a vytvára neporušený, uzavretý guľovitý mak - "slepý mak".
Mak je kultúrna rastlina pochádzajúca z Malej Ázie. Najstaršie nálezy maku pochádzajú z mladšej doby kamennej. Sumeri ho poznali ako elixír na dobrý spánok a mak zasvätili bohu spánku Hypnosovi. Jeho priaznivý vplyv na nervový systém a liečivé účinky pri zmierňovaní bolesti objavili už starí Gréci, Rimania a Egypťania.
Biely mak sa dá použiť v mnohých receptoch, samostatne alebo ako náhrada orechov.Biely mak je vynikajúci na prípravu pečených sušienok, koláčov, zákuskov, závinov, cesta na palacinky a vafle.
Krajina pôvodu: Turecko
Baleno: Česká republika
VÝŽIVOVÉ ÚDAJE NA 100 g
Energia 2227 kJ / 533 kcal
Tuky 42,2 g
- z toho nasýtené mastné kyseliny 4,5 g
Sacharidy 4,2 g
- z toho cukry 3,0 g
Vláknina 20,5| g
Bielkoviny 23,8 g
Soľ 0,05 g
Sodík 21,0 mg