Guarová guma 250g
Guarová guma 250g
Guarová guma je rozpustná vláknina, ktorá s vodou vytvára husté roztoky. Vyskytuje sa v semenách rastlinného druhu Cyamopsis tetragonolobus, ktorý sa pestuje najmä v Indii. Používa sa ako stabilizátor, zahusťovadlo a emulgátor.
Použitie: Guarová guma má päť- až osemnásobne vyššiu zahusťovaciu schopnosť ako škrob a je široko používaná v potravinárskom priemysle. Pridáva sa ako stabilizátor do mrazeného ovocia a ovocných nápojov, ako zahusťovadlo do horúcich a studených nápojov. Stabilizuje emulzie, ktoré sa používajú pri výrobe majonézy, aby sa zabránilo oddeleniu olejovej a vodnej fázy. Pridáva sa do mrazených výrobkov na zväčšenie objemu, zlepšenie štruktúry a zvýšenie odolnosti voči tepelným výkyvom. Tvorí tiež filmy na povrchu mäsových výrobkov a predlžuje trvanlivosť niektorých pekárenských výrobkov a zabraňuje drobeniu koláčov. Nájdete ho aj v nízkotučnom jogurte, zmrzline, sladkostiach, nízkokalorických dresingoch, mliečnych výrobkoch atď. Používa sa aj v kozmetickom priemysle (zubné pasty, pleťové vody, krémy) a v textilnom a papierenskom priemysle.
V Českej republike (EÚ) je použitie tejto látky povolené v potrebnom množstve v potravinách s výnimkou dehydrovaných výrobkov. Môže sa pridávať do dojčenskej výživy od štvrtého mesiaca a do detskej stravy.
Krajina pôvodu: India
Baleno: Česká republika
VÝŽIVOVÉ ÚDAJE NA 100 g
Energia 1485 kJ / 355 kcal
Tuky 0,4 g
- z toho nasýtené mastné kyseliny 0,2 g
Sacharidy 83,5 g
- z toho cukry --- g
Vláknina 85,0 g
Bielkoviny 4,5 g
Soľ 43 mg
Táto položka nebola doposiaľ diskutovaná. Ak chcete byť prvý, kliknite na tlačidlo Přidat příspěvek