Papaya plátky PREMIUM | bez So2 150g
Papaya plátky PREMIUM | bez So2 150g
Papája (Carica papaya) je teplomilná rastlina z čeľade papájovitých, ktorá sa vyznačuje veľkými jedlými plodmi. Je to jediný druh z rodu papája.
Sú to mohutné byliny s drevnatými stonkami stromovitého tvaru, ktoré dosahujú výšku až 10 m, ale vyšľachtené boli aj kultivary dorastajúce do 2 m. Falošný kmeň škoricovej farby neobsahuje drevo, ale je to dutý kmeň. Má priemer do 30 cm, smerom nahor sa zužuje, nevetví sa a je posiata trojuholníkovými jazvami po opadaných listoch. Stonka má povrchové pletivo vystužené hustou sieťou spevňujúcich vlákien, ktoré umožňujú rastline odolávať vetru a zaťaženiu plodmi. Na vrchole rastliny vyrastá ružica opadavých žltozelených listov dlhých až 75 cm, ktorých stopky merajú 40 až 60 cm, takže papája vyzerá ako palma.
Plody papáje sú bobule. v závislosti od kultivaru majú rôzny tvar a veľkosť a na prvý pohľad pripomínajú tekvicu. Môžu vážiť od 0,5 do 10 kg. Plody dvojdomých rastlín sú guľovité, zatiaľ čo plody jednodomých odrôd sú podlhovasté, hruškovité, kužeľovité a môžu byť dlhé až 50 cm. Sladká, šťavnatá dužina bobúľ je 3 až 4 cm hrubá a zvyčajne žltá, oranžová až karmínovo červená. Centrálna dutina obsahuje množstvo malých, okrúhlych, sivočiernych semien s priemerom asi 5 mm, ktoré sú obklopené priesvitnou želatínovou hmotou (aril) so sladkokyslou chuťou.
Ako sa vyrába sušená Papaya?
1) Sušenie čerstvého ovocia – počas tohto kroku dôjde k získaniu ovocnej šťavy, ktorá obsahuje prirodzené obsiahnuté cukry z daného druhu ovocia
2) Zahustenie získanej ovocnej šťavy. Šťava, ktorá sa získala pri prvom kroku, sa zahustí odparením vody.
3) Vysušené ovocie, z ktorého bola získaná šťava, je znovu ponorené do šťavy so zvýšenou koncentráciou fruktózy. Vplyvom tlaku ovocia vstrebe časť cukrov zo spomínanej šťavy.
Pri sušenom ovocí môže dochádzať k tzv. cukornateniu, ktoré sa prejavuje bielymi škvrnkami na ovocí. Tento stav neznižuje kvalitu výrobku, ale naopak je viditeľnou zárukou, že ovocie nebolo ošetrené žiadnym chemickým prostriedkom, ktorý by zabraňoval cukornateniu. Pretože mango obsahuje najviac vitamínu A zo všetkých druhov ovocia a taktiež veľké množstvo iných antioxidantov (vitamínu C a E).
Zloženie: Papaya plátky (92%), fruktóza (8%)
Krajina pôvodu: Thajsko
VÝŽIVOVÉ ÚDAJE NA 100 g
Energia 1549 kJ / 370 kcal
Tuky 0,0 g
- z toho nasýtené mastné kyseliny 0,0 g
Sacharidy 93,0 g
- z toho cukry 42,0 g
Bielkoviny 0,0 g
Vláknina 1,0 g
Soľ 0,0 g
Táto položka nebola doposiaľ diskutovaná. Ak chcete byť prvý, kliknite na tlačidlo Přidat příspěvek