Banány sú staré asi tak, ako sám svet. No, možno nie tak staré, ale ľudstvo ich pozná už dlho, pretože prvé zmienky o nich sa našli v budhistických spisoch z roku 600 pred n. l. Málokto vie, že banánovník, ktorého plody sú práve banány, je bylina, nie strom a nie je tak obyčajný, pretože je práve najväčšia z bylín! Na banánovníku rastú banány v trsoch a sú rozdelené do jednotlivých „radov“, vďaka tomu majú svoj typický zahnutý tvar. Niet divu, že sa ich ročne vypestuje až 10 miliónov ton, pretože sú neuveriteľne zdravé – obsahujú veľké množstvo fosforu a horčíka. Ich výhodou je prirodzene sladká chuť, preto si banány obľúbili aj deti. Banánov je okolo 670 známych druhov a my by sme vám radi predstavili práve tieto: mrazom sušené (tj lyofilizované) banánové plátky, ktoré oceníte pri tvorbe dezertov či ako zdravé zobanie do práce aj pre vaše deti do školy.
Ako si vychutnať lyofilizovaný banán?
Chrumkajte si lyofilizovaný banán len tak samotný miesto čerstvého banánu. Dodá vám energiu a živiny v práci, pri športe aj na túre. Lyofilizované plátky banánu primiešajte do jogurtu, cereálií alebo ich rozmixujte s mliekom na lahodný koktail. Využite lyofilizovaný banán namiesto čerstvého pri pečení – na dochutenie krémov alebo ozdobu dezertov.
Zloženie: banán sušený mrazom 100%
Krajina pôvodu: Nemecko
Nutričné hodnoty na 100 g:
Energetická hodnota 348 kcal / 1449 kj
Tuky 1 g
z toho nasýtené mastné kyseliny 0 g
Sacharidy 74 g
z toho cukry 63 g
Bielkoviny 4,3 g
Soľ 0,01 g