Pestrec mariánsky (Silybum marianum) je jednoročná alebo dvojročná bylina z čeľade astrovitých (Asteraceae). Ak je to dvojročná rastlina, na jar vytvára trs ostnatých listov s výraznými bielymi žilkami. Koncom júna sa na približne 1 m dlhých stonkách objavujú fialovo-červené kvetenstvo. Na konci leta sa z kvetov vyvinú plody, ktoré sa potom zbierajú. Pestrec mariánsky má priaznivé účinky na pečeň. Názov súvisí so starou legendou, podľa ktorej biele škvrny na okvetných lístkoch pochádzajú z mlieka Panny Márie.
Pestrec mariánsky je bylina s priaznivými účinkami na funkciu pečene a žlčníka. Regeneruje pečeňový parenchým, ovplyvňuje tvorbu a distribúciu žlče, čistí pečeň, ovplyvňuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi.
Z plodov bodliaka sa dá pripraviť čaj. Je dôležité, aby boli plody otlačené. To umožňuje vylúhovanie liečivých látok. Rozdrvené plody bodliaka je lepšie konzumovať za studena, pretože účinná látka sa zalievaním horúcou vodou alebo varením do značnej miery ničí. Rozdrvené semená je možné pridať napríklad do jogurtu, džúsu atď.
Preto vám ponúkame celé ovocie, ktoré môžete rozdrviť v hmoždiare.
Krajina pôvodu: Poľsko
Baleno: Česká republika
VÝŽIVOVÉ ÚDAJE NA 100 g
Energia 1657 kJ / 402 kcal
Tuky 34,0 g
- z toho nasýtené mastné kyseliny 4,8 g
Sacharidy 1,5 g
- z toho cukry 1,1 g
Bielkoviny 20,0 g
Vláknina 41,0 g
Soľ 0,02 g