Pistácie obsahujú v priemere 55 % olejov, 20 % bielkovín a 15 % cukrov, čo z nich robí mimoriadne hodnotnú potravinu.
Správne uskladnené pistácie sú však požehnaním pre naše zdravie. Obsahujú fytosteroly, ktoré znižujú množstvo nebezpečného cholesterolu v krvi a chránia aj pred niektorými druhmi rakoviny.
Obsahujú tiež draslík, horčík a vápnik, trojicu látok, ktoré zvyšujú našu imunitu a znižujú vysoký krvný tlak.Obsahujú aj vitamíny A, B, E, železo, meď, selén a zinok, ďalšie silné antioxidanty, ktoré chránia pred rakovinou.
Použitie pistácií je všestranné, jadrá sa konzumujú čerstvé, pražené, solené alebo inak ochutené. Čerstvé pistácie sa používajú na výrobu zmrzliny, dezertov typu baklava, čo je stredomorský recept z lístkového cesta a veľmi sladkej pistáciovej alebo mandľovej náplne.
Čím je ovocie zelenšie, tým je kvalitnejšie. Jadro je stále pokryté červenou šupkou, ktorá sa ľahko lúpe a má charakteristickú sladkú chuť. Aj samotné jadro má sladkú chuť a charakteristickú vôňu.
U nás sú najznámejšie pražené solené pistácie, ktoré lúpeme z béžových popraskaných škrupín. Niekedy sú tieto škrupiny umelo zafarbené na červeno, aby sa zamaskovali škvrny po ručnom zbere. Plody pistácií sú zelené, ale niekedy aj čierne, ak boli pred pražením naložené v soli a citróne. Niekedy môžete nájsť aj nesolené pistácie, ktoré sú vhodné na použitie do sladkých jedál.
Obsah balenia: 500 g
Krajina pôvodu: USA
Výživové údaje na 100 g
Energia 2352 kJ / 562 kcal
Tuky 60,9 g
- z toho nasýtené mastné kyseliny 0,0 g
Sacharidy 27,5 g
- z toho cukry 0,0 g
Vláknina 9,7 g
Bielkoviny 20,3 g
Draslík 1033 mg