Zloženie: dlhozrnná ryža basmati natural
Prírodný znamená, že počas výroby nebol leštený ani brúsený.
Basmati (v hindčine doslova "kráľovná vône") je druh dlhozrnnej ryže pestovanej na južných svahoch Himalájí v Indii a Pakistane. Ryžové polia sa nachádzajú najmä v Pandžábe a zavlažujú sa vodou z topiacich sa ľadovcov. Američania sa pokúšali pestovať vlastné basmati, ale medzinárodný súd rozhodol, že názov môžu používať len miestni pestovatelia. Basmati sa preto nazýva "indické šampanské". Basmati sa skladuje dva roky, aby sa zbavilo všetkej vody. Uvarená ryža je preto sypká a má mierne orieškovú vôňu, ktorú spôsobuje ketón 2AP (2-acetyl-1-pyrrolín). Ryža basmati obsahuje minimum cukru a lepku, takže je vhodná pre diétnu stravu.
Použitie: Ryžu niekoľkokrát prepláchnite a pridajte ju do dostatočného množstva osolenej vriacej vody. Varte pod pokrievkou na miernom ohni približne 15 - 18 minút, kým ryža nezmäkne. Zvyšok vody zlejeme a podávame.
Krajina pôvodu: Pakistan 2019
Baleno: Česká republika
VÝŽIVOVÉ ÚDAJE NA 100 g
Energia 1490 kJ / 356 kcal
Tuky 3,0 g
- z toho nasýtené mastné kyseliny 0,3 g
Sacharidy 77,8 g
- z toho cukry 0,2 g
Bielkoviny 9,6 g
Soľ 0,0 g