Agar (známy aj ako agar-agar) je prírodný polysacharid (lineárny polymér galaktózy) s vysokou želírovacou schopnosťou, ktorý sa vyrába z červených morských rias rodov Floridae a Gelidium. Používa sa ako živné médium na kultiváciu mikroorganizmov a rastlín. Topí sa pri 96 °C a tuhne pri 40 °C. Agar používajú aj domorodé kmene ako liečivý obväz.
V potravinárskom priemysle sa agar agar používa na dochucovanie, ako stabilizátor a zahusťovadlo a v mnohých výrobkoch ázijskej kuchyne od cukroviniek a pekárenských výrobkov až po mrazené dezerty, rôzne želé, pudingy atď. Je známa aj ako japonská želatína, kanten alebo E406. Agar je súčasťou cukrárenských želé. Umožňuje vytvárať tzv. vysoké vrstvy želé, ktoré pri krájaní dobre držia tvar. Výrobky obsahujúce agar sú preto vhodné na domácu prípravu extra vysokej vrstvy želé na koláče a zákusky.
Výživa
Energia 701,4 kJ / 167,8 kcal
Tuky 0 g
z toho nasýtené mastné kyseliny 0 g
Sacharidy 83,90 g
z toho cukry 0 g
Bielkoviny 0 g
Soľ 0 g