Pri výrobe (fermentácii) švestičiek umeboshi vzniká ako odpadový produkt červená voda ume-su, čiže umeocet. Pri modernom spôsobe výroby sa nakladajú nesušené slivky, aby zostalo viac tekutiny. Z chemického hľadiska ale s octom nemá nič spoločné. Umeocet má slanokyslú chuť a aj keď má v názve slovo ocot skôr nám pokrm osolí ako okyslí. Obsahuje veľké množstvo minerálnych látok, enzýmov a vitamínov vo vstrebateľnej podobe.
Umeocet používame v kuchyni na dochucovanie akéhokoľvek jedla (polievky, omáčky, strukoviny) dá sa použiť aj do šalátov a dresingov. Proste kamkoľvek podľa fantázie.
Zloženie: Ume (japonské slivky), morská soľ, Shisso (Perilla).
Nutričné hodnoty
Energetická hodnota 79kJ/11kcal
Tuky 0,30 g
- z toho nasýtené mastné kyseliny 0g
Sacharidy 4,00g
- z toho cukry 0,60g
Vláknina
Bielkoviny 0g
Soľ 16,10g