Vlašské orechy sú veľmi starou potravinou, ktorá sa konzumuje pravdepodobne už od neolitu. Zloženie vlašských orechov ich radí medzi najhodnotnejšie potraviny. Tuk vo vlašských orechoch tvorí až 62 % ich hmotnosti. Tieto tuky sú veľmi kvalitné (nenasýtené a polynenasýtené mastné kyseliny a lecitín) a pre človeka veľmi prospešné.
Jadro vlašského orecha má atypický tvar a farbu, ktoré sa môžu líšiť od jadra k jadru. Často má farbu od veľmi svetlej až po tmavožltú, zlatistú až hnedú a existujú aj odrody s červeným jadrom (vermília červená v čerstvých orechoch, burgundská - tmavšia purpurová červená v suchých orechoch). Tieto červené orechy pomalšie žltnú a možno ich skladovať niekoľko rokov.
Vo všeobecnosti sa vlašské orechy rozdeľujú podľa kvality škrupiny na "papierové orechy", "polopapierkové orechy" a "kamenné orechy". Tzv. kôstkové plody majú tvrdú škrupinu prerastajúcu do jadra a ťažko sa rozlúsknu. Považujú sa za hybridy s orechom kráľovským. Naopak, tzv. papyrusy sú poškodené vtákmi a keďže majú často nezrelý alebo deravý obal, počas skladovania ich napádajú mole.
Krajina pôvodu: Ukrajina
Balené: Česká republika
Zber: 2018
VÝŽIVOVÉ ÚDAJE NA 100 g
Energia 2738 kJ / 654 kcal
Tuky 65,2 g
- z toho nasýtené mastné kyseliny 6,1 g
Sacharidy 13,7 g
- z toho cukry 2,6 g
Vláknina 6,7 g
Bielkoviny 15,2 g
Soľ <0,025 g