--->>> BOLERO nápoje BEZ CUKRU opet skladom  <<<---

Čo je Erythritol

Čo je Erytritol?

Je to alkoholový cukor a patrí medzi sacharidy. V tele sa neštiepi a rýchlo sa absorbuje v tenkom čreve. Je horšie metabolizovaný, a preto je vylučovaný močom v nezmenenej podobe. V praxi to znamená to, že sa nevstrebáva a nedvíha kravný cukor. Je preto vhodný pre diabetikov, ako I. tak aj II. typu. Tí ho potom nemusia započítavať do príjmu a môžu si byť istí, že po ňom nemusí pripichávať inzulín.

Predajom sa zaoberáme už skoro 4 roky. A máme na česko-slovenskom trhu najväčší výber týchto sladidiel. Vedieme ako "čistý" Erytritol Klasik, tak aj v BIO kvalite. Ostatné druhy, ako je PLUS, SUCRA, ZERO, KARAMEL alebo BRONZ majú zvýšenú sladivosť tak, aby boli podobné bežnému cukru, alebo ho mali vyššie. Stále ale platí to, že majú nulovú kalorickú hodnotu = nedvíhajú krvný cukor. Čo ocenia ľudia, venujúci sa zdravému životnému štýlu, športovci, diabetici a všetci ostatní, pre ktorých je táto výhoda na prvom mieste.

VÝHODY ERYTHRITOLU

-     prírodný (aj keď znie názov chemicky, telo túto látku pozná. Obsahuje ju napr. melón)
-     nula kalórií, glykemický index je 0
-     nezvyšuje hladinu krvného cukru, hodnota výmennej jednotky je 0

-     bez pachuti
-     získaný kvasným procesom z prírodných surovín
-     chutí a vyzerá rovnako ako cukor
-     šetrný k zubom
-     zabraňuje rastu baktérií v ústnej dutine, ktoré spôsobujú tvorbu zubného kazu a kameňa.

-     v tele sa nemení na energiu
-     hodí sa na pečenie aj varenie

-     vhodný pre diabetikov, vegetariánov, vegánov i celiakov, na redukciu hmotnosti
-     je bezlepkový
-     skrátka pre všetkých, ktorí venujú pozornosť svojmu životnému štýlu

 

Naučte sa sladiť Erytritolom a odstráňte biely cukor zo svojej kuchyne aj života!


Nutričné ​​hodnoty

-  0 kcal/g (100 g erytritolu 0 kcal/0 kJ)
-  glykemický index (GI) = 0
-  hodnota výmennej jednotky = 0
-  sladkosť, vztiahnuté k sacharóze = 60% -70%
-  čisté sacharidy = nula

 

Pôvod

Erytritol sa vyrába prirodzenou fermentáciou glukózy za použitia nepatogénnych kvasiniek Moniliella pollinis alebo Trichosporonoides megachilensis. Následne prebieha filtrácia, kryštalizácia a sušenie.

 

Potraviny s erytritolom

Erytritol je prirodzene prítomný v malých množstvách (až do 0,2 g na porciu) v hruškách, melónoch, hroznách alebo hubách, ďalej v potravinách obsahujúci kvasinky ako je víno, pivo, saké, sójové omáčky a syr. Je tiež prítomný v ľudskom tele. Na obaloch potravín v Európskej únii je erytritol označený ako E 968.

 

Vstrebávanie a metabolizmus

Viac ako 90% erytritolu sa obvykle rýchlo absorbuje v tenkom čreve. Je zle metabolizovaný, a preto je vylučovaný v nezmenenej podobe močom. Ak je spotrebovávaný vo väčšom množstve, môže malé množstvo neabsorbovaného erytritolu prechádzať do hrubého čreva, kde nie je na rozdiel od iných cukrových alkoholov fermentovaný črevnými baktériami. Takže sa vylučuje v nezmenenej podobe s výkalmi. A nie je pravdepodobné, že by bol príčinou nadúvania.

 

Nutričné ​​hodnoty a kalórie

Obsahuje 0 kcal/g, jedná sa teda o sladidlo s nulovými kalóriami.

 

Môže byť vhodný pri diabete?

Áno a nielen pri ňom. Je vhodný aj pri chudnutí a pre osoby, ktoré zaujíma zdravá strava.

- má veľmi nízky glykemický index (GI = 0)
- pri spotrebe 1 g/kg telesnej hmotnosti nedvíha hladinu cukru v krvi
- nedvíha hladinu inzulínu

 

Zubný kaz

Erythriol nie je fermentovaný ústnymi baktériami, preto nepodporuje tvorbu zubného kazu. Takže verte, že akonáhle vysadíte klasický cukor a nahradíte ho Erytritolom, prestanete mať problémy s kazovosťou spôsobenou cukrom.

 

Syndróm dráždivého čreva (IBS)

Nespôsobuje plynatosť, a preto je vhodný aj pre jedincov so syndrómom dráždivého čreva (IBS).

 

Bezpečnosť

Erytritol je Úradom pre kontrolu potravín a liečiv (US Food and Drug Administration, FDA) všeobecne uznávaný ako bezpečný. Spoločným výborom pre výživu a poľnohospodárstvo a Svetovú zdravotnícku organizáciu je považovaný za doplnok stravy. Je tiež schválený v EÚ, Kanade, Austrálii, Japonsku a mnohých ďalších krajinách. V súčasnej dobe neexistuje žiadny dôkaz o akomkoľvek rizikovom faktore, ktorý by spôsoboval poškodenie pečene či akékoľvek druhy rakoviny.

 

Počas tehotenstva

Neexistuje žiadny dôkaz o škodlivých účinkoch erytritolu na plod, ale nedostatočný výskum doteraz nepotvrdil, že je bezpečný počas tehotenstva.

 

Vedľajšie účinky a nebezpečenstvo

Pri nadmernej spotrebe neabsorbovaný erytritol môže priťahovať vodu z črevnej steny a spôsobiť tak hnačku (osmotický efekt). Ale nebojte, museli by ste ho spotrebovať veľa. Väčšinou to nastane u ľudí, ktorí s ním začínajú. Preto je vhodné začať pomaly. Akonáhle si telo navykne, všetko sa stratí. (vlastná skúsenosť). Aj napriek tomu musia byť uvádzané informácie o tomto nepríjemnom efekte, ktorý môže, ale nemusí nastať.

 

Preháňavé účinky môžu nastať pri spotrebe:

- u zdravých mužov pri 0,66 g/kg au žien 0,80 g/kg telesnej hmotnosti
- u dávky 50 g u mužov o váhe n

Čeština
cz
Slovak
sk