sk-SK
Slovak
cart
Košík
menu

Čo je Erythritol

Je to alkoholový cukor a patrí medzi sacharidy. V tele sa neštiepi a rýchlo sa absorbuje v tenkom čreve. Je horšie metabolizovaný, a preto je vylučovaný močom v nezmenenej podobe. V praxi to znamená to, že sa nevstrebáva a nedvíha krvný cukor. Je preto vhodný pre diabetikov, ako I. tak aj II. typu. Tí ho potom nemusia započítavať do príjmu a môžu si byť istí, že po ňom nemusí pripichávať inzulín.

V ponuke máme 11 druhov Erytritolu. Ako klasický, tak so zvýšenou sladivosťou, alebo aj ochutené.


 

 

Stále ale platí to, že má nulovú kalorickú hodnotu = nedvíha krvný cukor. Čo ocenia ľudia, venujúci sa zdravému životnému štýlu, športovci, diabetici a všetci ostatní, pre ktorých je táto výhoda na prvom mieste

VÝHODY ERYTHRITOLU

 

Nauč sa zladiť Erytritolom a odstráň biely cukor zo svojej kuchyne aj života!

Nutričné hodnoty 

Pôvod

Erytritol sa vyrába prirodzenou fermentáciou glukózy za použitia nepatogénnych kvasiniek Moniliella pollinis alebo Trichosporonoides megachilensis. Následne prebieha filtrácia, kryštalizácia a sušenie.

Potraviny s erytritolom

Erytritol je prirodzene prítomný v malých množstvách (až do 0,2 g na porciu) v hruškách, melónoch, hroznách alebo hubách, ďalej v potravinách obsahujúci kvasinky ako je víno, pivo, saké, sójové omáčky a syr. Je tiež prítomný v ľudskom tele. Na obaloch potravín v Európskej únii je erytritol označený ako E 968. Telo si túto látku tiež vyrába samo.

Vstrebávanie a metabolizmus

Viac ako 90% erytritolu sa obvykle rýchlo absorbuje v tenkom čreve. Je zle metabolizovaný, a preto je vylučovaný v nezmenenej podobe močom. Ak je spotrebovávaný vo väčšom množstve, môže malé množstvo neabsorbovaného erytritolu prechádzať do hrubého čreva, kde nie je na rozdiel od iných cukrových alkoholov fermentovaný črevnými baktériami. Takže sa vylučuje v nezmenenej podobe s výkalmi. A nie je pravdepodobné, že by bol príčinou nadúvania.

Nutričné hodnoty a kalórie

Obsahuje iba 0,2 kcal/g, jedná sa teda o sladidlo s nulovými kalóriami.

Môže byť vhodný pri diabete?

Áno a nielen pri ňom. Je vhodný aj pri chudnutí a pre osoby, ktoré zaujíma zdravá strava.

Zubný kaz

Erythriol nie je fermentovaný ústnymi baktériami (baktériám nechutí), preto nepodporuje tvorbu zubného kazu. Takže verte, že akonáhle vysadíte klasický cukor a nahradíte ho Erytritolom, prestanete mať problémy s kazovosťou spôsobenou cukrom.

Syndróm dráždivého čreva (IBS)

Nespôsobuje plynatosť, a preto je vhodný aj pre jedincov so syndrómom dráždivého čreva (IBS).

Bezpečnosť

Erytritol je Úradom pre kontrolu potravín a liečiv (US Food and Drug Administration, FDA) všeobecne uznávaný ako bezpečný. Spoločným výborom pre výživu a poľnohospodárstvo a Svetovú zdravotnícku organizáciu je považovaný za doplnok stravy. Je tiež schválený v EÚ, Kanade, Austrálii, Japonsku a mnohých ďalších krajinách. V súčasnej dobe neexistuje žiadny dôkaz o akomkoľvek rizikovom faktore, ktorý by spôsoboval poškodenie pečene alebo akékoľvek druhy rakoviny.

Vedľajšie účinky a nebezpečenstvo

Pri nadmernej spotrebe neabsorbovaný erytritol môže priťahovať vodu z črevnej steny a spôsobiť tak hnačku (osmotický efekt). Ale nebojte, museli by ste ho spotrebovať veľa. Väčšinou to nastane u ľudí, ktorí s ním začínajú. Preto je vhodné začať pomaly. Akonáhle si telo navykne, všetko sa stratí. (vlastná skúsenosť). Aj napriek tomu musia byť uvádzané informácie o tomto nepríjemnom efekte, ktorý môže, ale nemusí nastať.

Preháňavé účinky môžu nastať pri spotrebe:

 

 

Napr. 100 g čokolády alebo deväť tvrdých cukríkov môžu obsahovať 60 gramov erytritolu. Konzumácia erythrtiolu spolu s fruktózou zvyšuje riziko vzniku hnačky. Preto kombinácia týchto sladidiel nie je vhodná. Vo veľkých dávkach môže spôsobiť bolesť brucha a bolesť hlavy. Môže vyvolať alergické reakcie u citlivých osôb.

12. februára 2015 vydal Európsky úrad pre bezpečnosť potravín stanovisko týkajúce sa bezpečnosti použitia erytritolu (E 968) ako potravinárskej prídavnej látky do nápojov. Úrad dospel k záveru, že nárazová konzumácia (jednorazové vypitie) erytritolu v nealkoholických nápojoch v maximálnej koncentrácii 1,6 % nemusí vyvolávať obavy týkajúce sa preháňavosti.

Varenie (fyzikálne vlastnosti)

Erytritol je komerčne dostupný vo forme bielej kryštalickej látky, vo forme prášku, granúl alebo v kvapalnej forme.

Podľa niektorých výrobcov erytritol nekaramelizuje, ale niektorí kuchári tvrdia, že áno. Erytritol nepodlieha Maillardovej reakcii s aminokyselinami (zlatistá kôrka na pečive vzniká v dôsledku Maillardovej reakcie)

Často kladené otázky

1. Je erytritol vhodný pre vegetariánov a vegánov?
ÁNO, obvykle sa vyrába z pšenice alebo kukuričného škrobu.

2. Je bezlepkový?
ÁNO, môže byť síce odvodený z pšenice, ale mal by byť bez lepku.

3. Ako sa erytritol líši od sladidiel ako xylitol a dextróza?
Erytritol nemá takmer žiadne kalórie a nespôsobuje nadúvanie. Xylitol má asi 2 kcal/g a môže spôsobiť nadúvanie. Dextróza (glukóza) má asi 4 kcal/g a nespôsobuje nadúvanie.

4. Je erytritol FODMAP (skupina krátkych reťazcov uhľovodíkov: fermentované oligosacharidy, disacharidy, monosacharidy a polyoly, ktoré sú nevhodné pri dráždivom ochorení čriev)?
NIE, na rozdiel od iných alkoholových cukrov nie je erytritol FODMAP, pretože nie je fermentovateľný. Takže môže byť vhodný pre tých, ktorí majú syndróm dráždivého čreva.

5. Je erytritol ketogénny? (Ketogénne znamená, že telo začne využívať ako hlavný energetický zdroj ketolátky, ktoré z potraviny vznikajú)
NIE

6. Podporuje rast kvasinkového ochorenia, tzv. kandidózy?
NIE, erytritol nemôže byť fermentovaný kvasinkou, takže nepodporuje jej rast.

7. Je nejaká náhrada za erytritol?
Keď ho nemáte k dispozícii, môžete skúsiť iné prírodné sladidlá, ako je napr. stevia.

 

 

phone
Zavolajte nám
chat
Alebo nám napíšte na
Prihlásenie
Nemáte ešte účet?Zaregistrujte sa.