Co je Xylitol

Čo je liek Xylitol?

Xylitol (z gréckeho ξύλον - xyl [o], "drevo" + prípona - itol, ktorá sa používa na označenie cukrových alkoholov) je organická zlúčenina so vzorcom (CHOH)3(CH2OH)2, tiež sa však nazýva drevný cukor alebo brezový cukor. Dnes sa najviac vyrába z kukurice a najčastejšie pochádza z Číny, ktorá je jeho veľkým výrobcom. Pôvodne sa ale vyrábal z brezovej šťavy, dnes z brezového dreva. Fínska firma Danisco je jeho hlavným výrobcom. Preto sa tento Xylitol považuje za originálny.

Xylitol je možné kúpiť TU

Xylitol patrí do skupiny alkoholických cukrov. Je to sladidlo, ktoré sa nachádza v prírode v mnohých druhoch ovocia a zeleniny, vrátane rôznych bobúľ, najmä vo slivkách, malinách a jahodách, jeho zdrojom sú aj kukuričné ​​plevy, ovos a pod. Xylitol sa prirodzene vyskytuje aj v ľudskom tele – organizmus dospelého človeka vyrobí až 15 gramov xylitolu denne. Xylitol je vhodný aj pre diabetikov a má asi o 40% menší kalorický obsah ako bežný cukor. Jedna čajová lyžička (5 ml) obsahujúca xylitol má 9,6 kalórií, čo je menej v porovnaní s jednou lyžičkou cukru, ktorá má 15 kalórií. Pretože neškodí zubom, je súčasťou mnohých špeciálnych žuvačiek a cukríkov. Xylitol je predmetom mnohých odborných štúdii, pretože sa predpokladá, že by mohol mať aj ďalšie využitie v oblasti medicíny. Nevýhodou xylitolu je to, že môže mať vo vyšších dávkach laxatívny (preháňavý) efekt. V členských štátoch EÚ sa xylitol označuje na výrobkoch kódom E 967.

Xylitol je prvým a jediným polyolom, ktorý bol uznaný za svoje jedinečné zubné výhody.

Pre psy, predovšetkým malých plemien, je však xylitol veľmi nebezpečný, spôsobuje im hypoglykémiu. Pri kŕmení psov je preto nutné dať si pozor na potraviny, ktoré xylitol obsahujú.

Stále ale platí to, že má nízku kalorickú hodnotu = len mierne dvíha krvný cukor. Čo ocenia ľudia, venujúci sa zdravému životnému štýlu, športovci, diabetici a všetci ostatní, pre ktorých je táto výhoda na prvom mieste.

Xylitol je odporúčaný mnohými stomatologickými asociáciami na celom svete schválením cukrárskych výrobkov bez cukru, v ktorých Xylitol tvorí najmenej 50% celkového sladidla.

VÝHODY XYLITOLU

-     prírodný (aj keď znie názov chemicky, telo túto látku pozná. Obsahuje ju napr. melón)
-     nízky glykemický index, cca 7
-     len mierne zvyšuje hladinu krvného cukru

-     bez pachuti
-     získaný z prírodných surovín
-     chutí a vyzerá rovnako ako cukor
-     šetrný k zubom
-     obmedzuje tvorbu povlaku v ústnej dutine
-     zvyšuje prietok slín a remineralizujte poškodenú zubnú sklovinu
-     dopĺňa a posilňuje účinok fluoridu
-     zabraňuje rastu baktérií v ústnej dutine, ktoré spôsobujú tvorbu zubného kazu a kameňa.

-     hodí sa na pečenie aj varenie

-     vhodný pre diabetikov, vegetariánov, vegánov i celiakov, na redukciu hmotnosti
-     Je bezlepkový
-     skrátka pre všetkých, ktorí venujú pozornosť svojmu životnému štýlu

 

Naučte sa sladiť Xylitolom a odstráňte biely cukor zo svojej kuchyne aj života!

 

Priemerné nutričné hodnoty v 100g
Energia   240kcal / 1004kJ
Bielkoviny   0,00 g
Tuky   0,00 g
Sacharidy    100 g
  - z toho cukry 0,00 g
  - polyoly 100 g
Soľ   0,00g

Vlastnosti

Molárna hmotnosť 152,15 g/mol
Teplota topenia 92-96 °C
Teplota varu 216 °C

 

STUDIA XYLITOLU https://www.dupontnutritionandbiosciences.com/products/clinical-studies-xivia.html

Strojovo preložené:

Klinické štúdie

Štúdium matky a dieťaťa

Cieľom štúdie bolo zistiť, či by obvyklá konzumácia xylitolu matkami mohla zabrániť prenosu Streptococcus mutans z matky na dieťa a ako by sa výsledok odrazil v výskyte zubného kazu u detí.

Do štúdie bolo prizvaných celkom 195 tehotných žien s vysokými hladinami streptokokov v slinách. V skupine xylitolu matky žuvali žuvačku xylitolu približne štyrikrát denne počas asi dvoch rokov. Použitie xylitolovej gumy sa začalo pred vypuknutím prvých primárnych zubov, aby sa zabezpečilo, že „xylitolový účinok“ na ústnu flóru bol stanovený.

V dvoch kontrolných skupinách dostávali matky buď fluoridový alebo chlórhexidínový lak, 6, 12 a 18 mesiacov po pôrode. Všetky intervencie boli prerušené, keď bolo dieťa vo veku dvoch rokov. Počas štúdie boli od matiek a ich detí odobrané vzorky slín i plakov. Hladiny S. mutans vo vzorkách boli stanovené za použitia kultivácie na platniach a testom na prúžkoch.

Štúdie sa zúčastnilo 169 párov matka-dieťa, s dieťaťom vo dvoch rokoch. V skupine xylitolu sa kolonizovalo mutans streptokoky baktériami iba u 10% detí, aj keď počas konzumácie xylitolu neboli hladiny slinných baktérií ich matiek znížené. Xylitol teda neznížil kolonizáciu detí znížením kolonizácie ich matiek, ale skôr ovplyvnením prenosových vlastností streptokokov mutánov.

V skupine Xylitol sa iba 10% detí kolonizovalo mutantmi Streptococcus. Zodpovedajúce výsledky v kontrolných skupinách boli: V skupine F-lakov bolo percento kolonizácie 49% av skupine CHX 29%. Vo veku 5 rokov mali deti, ktorých matky konzumovali žuvačku xylitol v pôvodnej štúdii, výrazne menej zubného kazu (71-74% rozpadnutých, chýbajúcich alebo vyplnených zubov) ako deti v dvoch ďalších skupinách (Isokangas et al. 2000). Je zaujímavé, že hoci deti matky v skupine s chlórhexidínom vykazovali po dvoch rokoch zníženú kolonizáciu Mutans Streptococci, neviedlo to k zníženiu výskytu kazu po piatich rokoch. To ďalej podporuje teóriu, že xylitol nevyvoláva antibakteriálny účinok na orálne baktérie,

U detí vo veku 10 rokov boli sledované účinky xylitolu (10-ročné sledovanie). Bolo pozorované, že primárne zuby detí patriacich do xylitolovej skupiny boli udržované úplne bez dutín. Toto bolo pripísané skutočnosti, že xylitol ovplyvnil bakteriálne zloženie bakteriálneho kmeňa prenášaného z matky na dieťa. Okrem toho sa objavili deti z vysoko rizikových matiek, ktoré v priebehu štúdie používali žuvačku obsahujúcu 100% xylitolu, keď boli mladšie ako 2 roky, s prvými dutinami vo veku 8 rokov. Tieto deti tiež uvádzali o 40% menej zubného kazu, keď v porovnaní so zvyškom skupín. Najmä u detí s kolonizáciou streptokokov mutánov sa zubný kaz objavil už vo veku 5 rokov. Snáď najpozoruhodnejším nálezom tejto štúdie je, že toto pôsobivé zníženie zubného kazu bolo dosiahnuté iba liečbou matiek, pretože deti v tomto období neboli liečené. Nadväzujúca 10-ročná štúdia je navyše dôkazom dlhodobých účinkov xylitolu, ktoré sú týmto jedinečným spôsobom prospešné.

Referencie
Söderling E, Isokangas P, Pienihäkkinen K, Tenovuo J. Vplyv konzumácie xylitolu v materstve na obstaranie mutánov Streptococci u dojčiat. J Dent Res, 79: 882-887, 2000.

Isokangas P, Söderling E, Pienihäkkinen K, Alanen P. Výskyt zubného kazu u detí po materskej spotrebe žuvačky Xylitol, sledovanie od 0 do 5 rokov. J Dent Res, 79 (11): 1885-1889, 2000.

Laitala MLDental Health v primárnych zuboch po prevencii prenosu mutant Streptococci z matky na dieťa. Historická kohortová štúdia o restoratívnych návštevách a nákladoch na prevenciu matiek. Dizertačná práca na univerzite v Turku 24. septembra 2010.

Šesťročné štúdium v ​​Estónsku
Štúdia bola školským programom, ktorý kontroloval spotrebu testovaných produktov a obmedzoval ich iba na školské dni (žiadna konzumácia cez víkendy alebo počas školských prázdnin). Napriek tomu všetky tri skupiny xylitolu vykazovali významné zníženie výskytu kazu, čo naznačuje, že xylitol ponúka dlhodobú ochranu proti kazu, ktorá pokračuje, aj keď spotreba nie je kontinuálna. Také zistenie naznačuje, že xylitol by mohol tvoriť základ účinného programu prevencie zubného kazu v škole. Denná dávka xylitolu (5 g za deň) bola inštruovaná na konzumáciu deťmi - v porovnaní s radom predchádzajúcich klinických hodnotení účinku xylitolu proti zubnému kazu išlo o relatívne nízku dávku xylitolu.

Toto bola prvá klinická štúdia, ktorá hodnotila rôzna vehikula vedľa seba. Štúdia hodnotila tri produkty obsahujúce xylitol - dva rôzne cukríky a žuvačku. Všetky študijné skupiny xylitolu viedli k 35% až 60% zníženiu výskytu kazu po 3 rokoch. Táto štúdia jasne ukazuje, že xylitol má aj naďalej významný účinok vo vehikule, kde je fyzický účinok žuvania oveľa menej výrazný. Preto možno dospieť k záveru, že za toto dramatické zníženie výskytu zubného kazu je zodpovedný účinok xylitolu (aj pri dávke iba 5 g denne), a nie iba mechanizmus konzumácie žuvačky bez cukru.

Po dvoch rokoch používania bolo zníženie kazu vo všetkých skupinách xylitolu približne 50% v porovnaní s kontrolnou skupinou. V štúdii bol xylitol používaný iba v školských

hodinách, približne 200 dní v roku. Napriek trojmesačnej letnej dovolenke bol dosiahnutý preventívny účinok rovnako dobrý ako v predchádzajúcich xylitolových štúdiách, kde bol xylitol z väčšej časti používaný denne. Štúdia preukázala, že pokiaľ sa xylitol používa pravidelne po dostatočnú dobu, ani trojmesačná prestávka neznížila jeho účinok.

Referencie
Alanen P, Isokangas P, Gutmann K: Xylitolové cukríky v prevencii kazu: výsledky terénnej štúdie u estónskych detí. Community Dent Oral Epidemiol 2000; 28: 218-24.

Skúšky žuvačiek Belize Xylitol
Bolo študovaných deväť skupín, ktoré zahŕňali 1277 subjektov. Jedna kontrolná skupina bola bez gumy; štyri skupiny žuvacích žuvačiek xylitolu dostali buď gumu v tvare peliet alebo tyčinky na 3 alebo 5 dohliadaných sedení / školský deň (s rozsahom spotreby xylitolu od 4,3 do 9,0 g / deň);; jedna skupina používala sorbitolovú peletovú gumu počas 5 sedení/školský deň (9,0 g/deň); dve skupiny používali gumové pelety xylitol alebo sorbitol 5x/školský deň (s celkovou spotrebou polyolu od 8,0 do 9,7 g/deň); jedna skupina použila sacharózovú gumu 5krát/školský deň (9,0 g/deň).

V porovnaní so skupinou bez gumy viedlo použitie sacharózovej gumy k miernemu zvýšeniu miery kazu (relatívne riziko zubného kazu 1,20), zatiaľ čo sorbitolová guma znížila rýchlosť kazu (relatívne riziko zubného kazu 0,74). Štyri xylitolové gumy boli najúčinnejšie pri znižovaní výskytu zubného kazu (relatívne riziko zubného kazu od 0,48 do 0,27). Najúčinnejším produktom bola guma zo 100% xylitolovej peletky (relatívne riziko kazu 0,27). Kombinácie xylitol-sorbitol boli menej účinné ako xylitol, ale významne znížili výskyt zubného kazu v porovnaní so skupinami bez gumy alebo sorbitolu a gumy. Tieto výsledky naznačujú, že pravidelné používanie žuvačky na báze polyolu znižuje výskyt zubného kazu u mladých jedincov, pričom xylitolové gumy sú najúčinnejšie. Pokusy v Belize predstavujú doposiaľ najucelenejšiu štúdiu o preventívnych vlastnostiach žuvačky bez cukru,

Referencie
Isokangas, P., Alanen, P. Tiekso, J., Mäkinen KK Xylitol, žuvačka v prevencii zubného kazu: poľné hanby u detí. JADA 1988 117: 315-320.

Hujoel PP, Isokangas, P., Tiekso, J., Davis S., Lamont RJ, DeRouen TA, Mäkinen KK Re-analýza výskytu zubného kazu v preventívnej štúdii pomocou Poissonových regresných modelov. Journal of Dental Research 1994 73: 573-579.

Pape HRjr., Mäkinen KK Overenie a údržba ostrosti zubného prieskumníka. Oper. Jamku. 1994 19: 221-223.

Hujoel PP, Mäkinen KK, Bennet CA, Isokangas P., Isotupa KP Pape HR jr., Prenášajú prieskumníci kazu infekcie u osôb? Vyhodnotenie začiatku molárneho kazu. Caries res. 1995 29: 461-466.

Zdravá výživa VITA
Palackého 131
738 01 Frýdek - Místek
Česká republika
IČO: 07289243
IČ DPH (DIČ): CZ07289243
Čeština
cz
Slovak
sk