Ryža parboiled 5000 g
Ryža parboiled 5000 g
Parboiled rice (niekedy označovaná ako vaporised rice, v terminológii EÚ tiež predvarená ryža) sa v poslednom čase stala veľmi populárnou.
Ryža sa spracováva patentovaným postupom vyvinutým v USA približne pred 50 rokmi. Ide o štvorfázovú hydrotermálnu úpravu zrna, pri ktorej sa rozpustené vitamíny a minerály z povrchových vrstiev po namočení zrna "vtlačia" do vnútra zrna pomocou vysokotlakovej pary. Toto zrno sa potom spracúva rovnakým spôsobom ako bežná ryža, t. j. lúpanie a leštenie, ale vitamíny a minerály v zrnách zostávajú. Zvýšená teplota mení aj štruktúru škrobu, čo sa prejavuje na variteľnosti ryže, ktorá je veľmi sypká, nelepí sa a zachováva si sypkú konzistenciu aj po dlhšom varení alebo státí pri zvýšenej teplote. Je o niečo pevnejší (tuhší) na skus. Parboiled ryža pri varení absorbuje viac vody, čo zvyšuje jej výťažnosť. Farba surovej parboiled ryže je žltá, ale po uvarení je jasne biela.
Prírodná ryža sa predáva aj v parboiled forme. Varená ryža je nutrične hodnotnejšia. Jej energetická hodnota je len o niečo vyššia, ale obsah vitamínov skupiny B vrátane niacínu a kyseliny listovej je údajne takmer dvojnásobný v porovnaní s bežnou lúpanou ryžou. Pokiaľ ide o obsah minerálnych látok, odborné štúdie sa zhodujú, že hodnoty sodíka a draslíka sú približne rovnaké ako v prípade bežnej ryže. Zatiaľ čo obsah horčíka a fosforu sa mierne zvýšil, obsah vápnika a železa je takmer dvojnásobný v porovnaní s bežnou lúpanou ryžou.
Táto položka nebola doposiaľ diskutovaná. Ak chcete byť prvý, kliknite na tlačidlo Přidat příspěvek