Špeciálny druh ryže, ktorý sa využíva hlavne v japonskej kuchyni, a to hlavne na prípravu rôznych druhov sushi. Jej zrnká majú oválny tvar, po uvarení je lepkavé, aby sa mohli dobre tvarovať a naberať paličkami.
Zloženie: Ryža guľatozrnná lúpaná. Môže obsahovať stopy lepku.
Príprava: Ryžu na sushi je nutné veľmi dôkladne vymyť. Potom nechajte odstáť ponorenú ryžu aspoň 1 hodinu. Množstvo vody je 1:2,5 k pôvodnému množstvu suchej ryže. Potom pomaly priveďte do varu, pod pokrievkou varte 15-20 min a nechajte 10 min odstáť do požadovanej konzistencie. Počas tejto prípravy sa ryža nekorení ani nesolí, ochucuje sa až po dovarení octovým roztokom so soľou. Ryža musí byť vo finále lepivá, ale nerozvarená.
Výživové údaje v 100g:
Energetická hodnota 1498 kJ/ 358 kcal
Tuky 1g
z toho nasýtené mastné kyseliny 0g
Sacharidy 79 g
z toho cukry 0 g
Bielkoviny 6 g
Soľ 0 g