Cukrový melón (Cucumis melo) je druh melónu, ktorý sa pestuje v mnohých odrodách. Od melóna vodného sa líši veľkosťou, farbou a chuťou plodov a vzhľadom rastliny. Je to jednoročná plodová zelenina, ktorá patrí do rovnakého rodu ako uhorka.Rastlina je poloopadavá, so štvorcovým prierezom stonky, výhonky môžu dorásť až do 150 cm. Na listoch možno rozoznať 3 až 5 lalokov, ktoré sú na pohľad podobné listom uhoriek, ale sú menšie. Stonka a listy sú chlpaté.
Vzhľad plodov sa líši v závislosti od odrody, šupka má žlté alebo zelené odtiene a môže byť úplne hladká alebo sieťovaná a hrboľatá. Dužina zrelých plodov je žltá. Ovocie obsahuje v priemere 6-8 % cukru (najmä sacharózy) a obsah vody je približne o 10 % nižší ako v melóne. Plody najčastejšie vážia 1-3 kg.Dužina plodov sa najčastejšie konzumuje surová, ale môže sa aj variť alebo krájať a sušiť. Plody medovice sa často podávajú s parmskou šunkou, lososom alebo sladkým vínom. Niektoré odrody sa pestujú pre semená, z ktorých sa získava melónový olej, iné len pre ich príjemnú vôňu. V Japonsku sa vyrába alkoholický nápoj midori s príchuťou cukrového melónu.
Plody melónu sú dobrým zdrojom draslíka, vitamínu A a kyseliny listovej.
Odrody cukrových melónov:
Kantalup: melón pochádzajúci z Ázie. Má sladkú dužinu a vonia po ananáse. Koža je podobná koži druhu Gallia.
Gallia: melón pochádzajúci z Ázie. Je nezameniteľný pre svoju kožu, ktorá je popraskaná ako kôra stromu. Farba šupky sa počas dozrievania mení zo zelenej na zlatožltú.
Medovka: melón s jemnou chuťou a svetlozelenou dužinou. Farba kože žltá.
Ogen: malý okrúhly hybrid vyšľachtený v Izraeli, odkiaľ pochádza jeho názov.
Charentais: Melón s oranžovou sladkou a voňavou dužinou. Farba kože je zeleno-biela.
Ako sa vyrába sušený melón Cantaloupe?
1) Sušenie čerstvého ovocia – počas tohto kroku dôjde k získaniu ovocnej šťavy, ktorá obsahuje prirodzené obsiahnuté cukry z daného druhu ovocia
2) Zahustenie získanej ovocnej šťavy. Šťava, ktorá sa získala pri prvom kroku, sa zahustí odparením vody.
3) Vysušené ovocie, z ktorého bola získaná šťava, je znovu ponorené do šťavy so zvýšenou koncentráciou fruktózy. Vplyvom tlaku ovocia vstrebe časť cukrov zo spomínanej šťavy.
Pri sušenom ovocí môže dochádzať k tzv. cukornateniu, ktoré sa prejavuje bielymi škvrnkami na ovocí. Tento stav neznižuje kvalitu výrobku, ale naopak je viditeľnou zárukou, že ovocie nebolo ošetrené žiadnym chemickým prostriedkom, ktorý by zabraňoval cukornateniu. Pretože mango obsahuje najviac vitamínu A zo všetkých druhov ovocia a taktiež veľké množstvo iných antioxidantov (vitamínu C a E).
Zloženie: Cantaloupe plátky, fruktóza, cantaloupe príchuť
Krajina pôvodu: Thajsko
VÝŽIVOVÉ ÚDAJE NA 100 g
Energia 1464 kJ / 350 kcal
Tuky 0,0 g
- z toho nasýtené mastné kyseliny 0,0 g
Sacharidy 87,0 g
- z toho cukry 28,0 g
Bielkoviny 0,0 g
Vláknina 3,0 g
Soľ 0,0 g