sk-SK
Slovak
cart
Košík
menu

Cejlónska škorica mletá BIO 250 g

Kód: 01-1612-0250
Skladom
Termín a spôsob doručenia
Cejlónska škorica z Madagaskaru, mletáprečítajte si viac
Vyberte si zvýhodnené balenie
Množstevné zľavy
Váha:
6.94 EUR
5.78 EUR bez DPH
Bežná cena: 6.94 EUR
ks
envelope
Váš dotaz
bell
Sledovat
Parametre
Výrobca:
Kód:
01-1612-0250
Popis Cejlónska škorica mletá BIO

Za najkvalitnejšiu sa považuje cejlónska škorica (najlepšia je z kôry osemročných kríkov). Je silne aromatická. Cinnamomum zeylanicum (škorica cejlónska) pochádza zo Srí Lanky (ostrov Cejlón), ale pestuje sa aj v iných tropických oblastiach. Prvá úroda sa zbiera dva až tri roky po výsadbe.

Škorica je aromatická kôra škoricovníkov, vždyzelených tropických stromov. Je tiež liečivá, vyrába esenciálne oleje, tinktúry a olej. Má korenisto-sladkú chuť a príjemnú vôňu, ktorú spôsobuje najmä zlúčenina cinnamaldehyd. Pôsobí na chuť do jedla, osviežuje a podporuje trávenie. Hoci škorica pochádza z Ázie, starí Egypťania ju používali nielen ako aromatickú prísadu, ale aj ako liek. Škorica obsahuje vitamíny C, A, vápnik, vlákninu, bielkoviny, draslík a železo. Tieto zložky pomáhajú zlepšiť trávenie, vďaka čomu má škorica antibiotické účinky, ničí baktérie v tele a znižuje krvný tlak. Môžete ho použiť pri pečení koláčov, sušienok, ale môžete ho pridať aj do kaší, cereálnych zmesí, tyčiniek alebo smoothies.

Ako spoznať skutočnú škoricu?
V súčasnosti sa pravá škorica pestuje v krajinách ako Srí Lanka, India, Madagaskar, Brazília a Karibik.

Jeho lacnejšie a škodlivejšie odrody sa vyrábajú najmä vo Vietname, Číne a Indonézii. Preto by ste sa pri kúpe škorice mali v prvom rade zamerať na krajinu pôvodu. Pravá škorica má svetlejšiu farbu, sladšiu chuť a silnejšiu vôňu ako nepravá škorica. Menej kvalitné príbuzné odrody majú zvyčajne tmavočervenú až hnedú farbu a ostrejšiu chuť.

Pravdepodobne najdôležitejšou vecou, ktorá odlišuje pravú škoricu od príbuzných druhov škorice, je obsah kumarínu. Cejlónska škorica obsahuje približne 0,017 gramu kumarínu na 1 kg škorice. Pre ostatné druhy je to 2,15 až 6,97 g kumarínu na kg. Kumarín je látka, ktorá pôsobí ako antikoagulant, a preto zrieďuje krv. Jeho denný príjem by nemal prekročiť 0,1 mg na kg telesnej hmotnosti. Táto látka vo vyšších dávkach poškodzuje pečeň. Ak človek užíva lieky na riedenie krvi, ako je warfarín (na prevenciu vzniku krvných zrazenín), škorica by sa nemala preventívne užívať.

Pri kúpe škorice si dajte pozor na tieto tri veci:

- krajina pôvodu (Srí Lanka, India, Madagaskar, Karibik)
- farba a chuť (svetlejšia, sladšia chuť, neštípe)
- obsah kumarínu (menej ako 0,02 až 0,03 g/kg)

Hoci škorica pochádza z Ázie, starí Egypťania ju používali nielen ako aromatickú prísadu, ale aj ako liek. Škorica obsahuje vitamíny C, A, vápnik, vlákninu, bielkoviny, draslík a železo. Tieto zložky pomáhajú zlepšiť trávenie, vďaka čomu má škorica antibiotické účinky, ničí baktérie v tele a znižuje krvný tlak. Môžete ho použiť pri pečení koláčov, sušienok, ale môžete ho pridať aj do kaší, cereálnych zmesí, tyčiniek alebo smoothies.

Krajina pôvodu: Madagaskar
Baleno: Česká republika

Výživové hodnoty na 100 g výrobku

ENERGETICKÁ hodnota [kJ / kcal]: 1327 / 317
TUK [g]: 3,2
- z toho CUKRY [g]: 0,9
SACHARIDY [g]: 56,0
- z toho CUKRY [g]: 55,4
Vláknina [g]: 24,4
BIELKOVINY [g]: 3,9
SOL [g]: 0,05

Naposledy navštívené produkty
phone
Zavolajte nám
chat
Alebo nám napíšte na
Prihlásenie
zabudnuté heslo
Nemáte ešte účet?Zaregistrujte sa.
Sledovanie produktu
Zadajte podmienky a e-mail, na ktorý chcete poslať správu, keď sú tieto podmienky splnené
EUR