Cejlónska škorica mletá BIO 250g
Cejlónska škorica mletá BIO 250g
Za najkvalitnejšiu sa považuje cejlónska škorica (najlepšia je z kôry osemročných kríkov). Je silne aromatická. Cinnamomum zeylanicum (škorica cejlónska) pochádza zo Srí Lanky (ostrov Cejlón), ale pestuje sa aj v iných tropických oblastiach. Prvá úroda sa zbiera dva až tri roky po výsadbe.
Škorica je aromatická kôra škoricovníkov, vždyzelených tropických stromov. Je tiež liečivá, vyrába esenciálne oleje, tinktúry a olej. Má korenisto-sladkú chuť a príjemnú vôňu, ktorú spôsobuje najmä zlúčenina cinnamaldehyd. Pôsobí na chuť do jedla, osviežuje a podporuje trávenie. Hoci škorica pochádza z Ázie, starí Egypťania ju používali nielen ako aromatickú prísadu, ale aj ako liek. Škorica obsahuje vitamíny C, A, vápnik, vlákninu, bielkoviny, draslík a železo. Tieto zložky pomáhajú zlepšiť trávenie, vďaka čomu má škorica antibiotické účinky, ničí baktérie v tele a znižuje krvný tlak. Môžete ho použiť pri pečení koláčov, sušienok, ale môžete ho pridať aj do kaší, cereálnych zmesí, tyčiniek alebo smoothies.
Ako spoznať skutočnú škoricu?
V súčasnosti sa pravá škorica pestuje v krajinách ako Srí Lanka, India, Madagaskar, Brazília a Karibik.
Jeho lacnejšie a škodlivejšie odrody sa vyrábajú najmä vo Vietname, Číne a Indonézii. Preto by ste sa pri kúpe škorice mali v prvom rade zamerať na krajinu pôvodu. Pravá škorica má svetlejšiu farbu, sladšiu chuť a silnejšiu vôňu ako nepravá škorica. Menej kvalitné príbuzné odrody majú zvyčajne tmavočervenú až hnedú farbu a ostrejšiu chuť.
Pravdepodobne najdôležitejšou vecou, ktorá odlišuje pravú škoricu od príbuzných druhov škorice, je obsah kumarínu. Cejlónska škorica obsahuje približne 0,017 gramu kumarínu na 1 kg škorice. Pre ostatné druhy je to 2,15 až 6,97 g kumarínu na kg. Kumarín je látka, ktorá pôsobí ako antikoagulant, a preto zrieďuje krv. Jeho denný príjem by nemal prekročiť 0,1 mg na kg telesnej hmotnosti. Táto látka vo vyšších dávkach poškodzuje pečeň. Ak človek užíva lieky na riedenie krvi, ako je warfarín (na prevenciu vzniku krvných zrazenín), škorica by sa nemala preventívne užívať.
Pri kúpe škorice si dajte pozor na tieto tri veci:
- krajina pôvodu (Srí Lanka, India, Madagaskar, Karibik)
- farba a chuť (svetlejšia, sladšia chuť, neštípe)
- obsah kumarínu (menej ako 0,02 až 0,03 g/kg)
Hoci škorica pochádza z Ázie, starí Egypťania ju používali nielen ako aromatickú prísadu, ale aj ako liek. Škorica obsahuje vitamíny C, A, vápnik, vlákninu, bielkoviny, draslík a železo. Tieto zložky pomáhajú zlepšiť trávenie, vďaka čomu má škorica antibiotické účinky, ničí baktérie v tele a znižuje krvný tlak. Môžete ho použiť pri pečení koláčov, sušienok, ale môžete ho pridať aj do kaší, cereálnych zmesí, tyčiniek alebo smoothies.
Krajina pôvodu: Madagaskar
Baleno: Česká republika
Výživové hodnoty na 100 g výrobku
ENERGETICKÁ hodnota [kJ / kcal]: 1327 / 317
TUK [g]: 3,2
- z toho CUKRY [g]: 0,9
SACHARIDY [g]: 56,0
- z toho CUKRY [g]: 55,4
Vláknina [g]: 24,4
BIELKOVINY [g]: 3,9
SOL [g]: 0,05
Táto položka nebola doposiaľ diskutovaná. Ak chcete byť prvý, kliknite na tlačidlo Přidat příspěvek