Šošovka červená lúpaná polená 500g
Šošovka červená lúpaná polená 500g
Červená šošovica pochádza z Turecka, ale v súčasnosti je rozšírená po celej Ázii. Je populárny aj v Európe a my Česi si naň pomaly zvykáme.
Červená šošovica obsahuje veľa železa, selénu, fosforu, zinku a vitamínu B6. Vďaka vysokému obsahu železa a bielkovín je vhodný pre vegetariánov, zatiaľ čo diabetici ocenia jeho schopnosť rovnomerne uvoľňovať glukózu do krvi. Červená šošovica je vhodným doplnkom stravy už len preto, že vás veľmi rýchlo zasýti. Vysoký podiel vlákniny pôsobí aj proti zápche.
Červená šošovica je strukovina, ktorá nenadúva, dokonca ju môžu konzumovať aj dojčiace matky, ktoré majú zakázané jesť nadúvajúce potraviny. Zároveň je to prvý zdroj bielkovín, ktorý môžete dieťaťu ponúknuť v čase kŕmenia, môžete začať už od 9. mesiac veku dieťaťa. Najprv ju skúste pridať do zeleninových kaší, potom môžete šošovicu podávať samostatne.
Na rozdiel od hnedej šošovice sa červená šošovica nemusí namáčať a aj tak sa rýchlo uvarí. Pri tepelnej úprave však stráca svoju červenkastú farbu a stáva sa viac oranžovou. Varí sa veľmi rýchlo, čo nie je na škodu. Ak vám však tento vzhľad vadí, šošovicu jednoducho rozmixujte. V Ázii sa červená šošovica často varí s kari korením alebo kurkumou, aby sa zachovala jej červená farba. Zvláštne je, že chutí skôr ako hrášok.Po uvarení získa zlatistú farbu, jemnú, sladkú chuť, je tenká a mäkká. Najčastejšie sa používa do pyré, polievok, dusených pokrmov, kari, pečiva, indických daalov a iných tradičných indických jedál.
Použitie: Umyte objektív pod tečúcou vodou. Dva diely vody a jeden diel šošovice varte na miernom ohni 10-15 minút.
Krajina pôvodu: Kazachstan
Baleno: Česká republika
VÝŽIVOVÉ ÚDAJE NA 100 g
Energia 1446 kJ / 342 kcal
Tuky 0,9 g
- z toho nasýtené mastné kyseliny 0,1 g
Sacharidy 52,0 g
- z toho cukry 3,0 g
Bielkoviny 27,0 g
Soľ 0,02 g
Táto položka nebola doposiaľ diskutovaná. Ak chcete byť prvý, kliknite na tlačidlo Přidat příspěvek