Jáhly 5000 g
Jáhly 5000 g
Vajcia sú bezlepkovou potravinovou surovinou, ktorá sa vyrába lúpaním prosa. Vzniknú tak žlté guľôčky s priemerom približne jeden milimeter. Varené sa používajú v mnohých tradičných českých jedlách - napr. na prípravu jahelníka (sladkého a slaného), jahelnej kaše a jahelného sušeného mäsa. Majú vysokú výživovú hodnotu - obsahujú minerálne látky (draslík, horčík, fosfor, meď, železo, zinok), vlákninu a vitamíny skupiny B. Proso je náročné na pestovanie (musí sa často odplevelovať), preto bolo v stredoveku drahé a varilo sa ako sviatočné jedlo, neskôr ho v kuchyniach českých krajín začala nahrádzať ryža.
Po zbere a pred varením sa odporúča pohánku niekoľkokrát opláchnuť a spariť horúcou vodou, aby sa zbavila horkej a nadúvajúcej chuti. Varená alebo dusená pohánka sa používa ako príloha podobne ako ryža. Práve ryža vytlačila tradičnú pohánku (od novoveku, najmä v Európe okrem východnej) - napr. namiesto jablone, ryžový puding (resp. pre slané rizoto).
Slovo yahla je nejasného pôvodu. Prídavné meno sa používa pre jahlový aj jahelný.
V mnohých slovanských jazykoch sa pre bataty používa výraz pšeno (slovenčina, ruština), ale napr. v poľštine je to jagły. Väčšina jazykov nemá špecifický výraz pre proso a používa slová pre proso alebo špecifickejšie slová znamenajúce lúpané proso, semená prosa atď.
Táto položka nebola doposiaľ diskutovaná. Ak chcete byť prvý, kliknite na tlačidlo Přidat příspěvek