Mak biely je vynikajúcim zdrojom životne dôležitých minerálov ako sú horčík, zinok, vápnik, atď., ktoré sú nevyhnutné pre hladké fungovanie všetkých ľudských orgánov.
Biely mak je starou odrodou maku s typickou orechovou príchuťou. Biely mak kvitne ružovo a jeho plodom je nepukavá, stále uzavretá guľovitá makovica - "slepý mak".
Mak siaty je kultúrna rastlina pôvodom z Malej Ázie. Najstaršie nálezy maku pochádzajú z mladšej doby kamennej. Sumeri ho poznali ako lektvar pre dobrý spánok a mak bol zasvätený bohu spánku Hypnovi. Blahodarný vplyv na nervovú sústavu a jeho liečivé účinky pri zmierňovaní bolesti odhalili starí Gréci, Rimania aj Egypťania.
Biely mak môžeme použiť do mnohých receptov, samostatne alebo ako náhradu orieškov. Biely mak je vynikajúci na výrobu pečených sušienok, koláčov, pečiva, závinov, na palacinkové aj waflové cesto.
Krajina pôvodu: Turecko
Balené: Česká republika
VÝŽIVOVÉ ÚDAJE NA 100 g
Energetická hodnota 2227 kJ / 533 kcal
Tuky 42,2 g
- z toho nasýtené mastné kyseliny 4,5 g
Sacharidy 4,2 g
- z toho cukry 3,0 g
Vláknina 20,5| g
Bielkoviny 23,8 g
Soľ 0,05 g
Sodík 21,0 mg