Pistácie natural lúpané 500g
Pistácie natural lúpané 500g
Pistacia vera - Pistacia vera patrí do rodinypistácií. Plody tejto starobylej kultúrnej rastliny poznali už starí Gréci.
Tento strom, z ktorého sa získavajú orechy, pochádza zo suchých oblastí Strednej Ázie, kde stále rastie divoko. Pestované odrody sa v súčasnosti pestujú najmä v Turecku, Iráne, Taliansku, Sýrii, Grécku a Tunisku. Najväčším vývozcom pistácií, ktoré sa v súčasnosti vyvážajú do celého sveta, a teda aj do Európy, je Kalifornia.
Rastlina dosahuje výšku 9 metrov a kvitne od mája do júna. Zber prebieha od septembra do októbra. Pistácie sú zvyčajne najdrahšie orechy na trhu. Pistácie sa dožívajú 200 až 300 rokov. Pistácie nie sú veľmi náročné na pôdu. V teplejších krajinách sú vhodnou plodinou na chudobných, suchých horských pôdach, kde sa nedajú pestovať iné, často menej predajné druhy orechov. Je obľúbenou potravou vtákov a cicavcov.
Dozrievajúce trsy sa postupne odrezávajú a plody sa sušia. Najlepšie je skladovať ich so škrupinou, ktorá sa počas pečenia sama otvorí. Môžu sa jesť aj surové, ale častejšie sa pražia a solia.
Významné je aj množstvo sacharidov, ktoré obsahujú. Pistáciové oriešky obsahujú 20 % bielkovín, 40-60 % tukov a 15 % sacharidov. Sú bohaté na omega-9 nenasýtené mastné kyseliny, vitamín E, ktorý prispieva k detoxikácii organizmu, a vitamíny B1 a B3, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie nervového systému a slizníc. Znižujú riziko srdcového infarktu, žlčových kameňov a cukrovky. Orechy znižujú hladinu cholesterolu. Oriešky sú tiež dobrým zdrojom bielkovín. Suché ovocie dodáva telu najviac železa, veľa draslíka, fosforu a vápnika.
Výživné látky: vitamín B1, vitamín B3, vitamín E, mangán, draslík, horčík, vápnik, bielkoviny, omega-9 mastné kyseliny,...
Krajina pôvodu: USA
Baleno: Česká republika
VÝŽIVOVÉ ÚDAJE NA 100 g
Energia 2352 kJ / 562 kcal
Tuky 45,3 g
- z toho nasýtené mastné kyseliny 5,6 g
Sacharidy 27,5 g
- z toho cukry 7,8 g
Vláknina 10,3 g
Bielkoviny 20,3 g
Soľ 0,02 g
Táto položka nebola doposiaľ diskutovaná. Ak chcete byť prvý, kliknite na tlačidlo Přidat příspěvek