Slivky sušené Ashlock bez kôstky 500 g
Slivky sušené Ashlock bez kôstky 500 g
Prunusdomestica, kaliber 80/90, je opadavý ovocný strom, ktorý môže dorásť do výšky až 10 metrov. Plody sú slivky s fialovou až červenomodrou šupkou a zlatožltou dužinou, keď sú zrelé. Slivky sa medzi sebou pomerne ľahko krížia a v minulosti sa týmto spôsobom vytvárali nové odrody. Pôvod sliviek nie je presne známy, ale kultivary pravdepodobne pochádzajú zo starovekej Ázie. Slivky sú zdrojom mnohých látok, ktoré sú pre náš organizmus veľmi cenné. Slivky obsahujú viac ako 78 % vody
Plody sliviek sú nielen chutné čerstvo odtrhnuté zo stromu, ale majú aj široké využitie v kuchyni. Konzumujú sa mrazené a kompótované, z najjemnejších plodov sa vyrábajú pudingy, ktoré sa potom plnia do ovocných knedlí, koláčov a zákuskov, sušia sa alebo sa z nich destilujú obľúbené slivovice.
Sušenie je tradičný spôsob konzervovania ovocia. Sušené ovocie je ovocie, ktoré bolo sušené prirodzene alebo pomocou prístroja (sušičky). Sušené ovocie má výrazne dlhšiu trvanlivosť, čo je užitočné najmä v zimných mesiacoch. Podobne ako čerstvé ovocie, aj sušené ovocie je bohaté na vitamíny a minerály a môže byť ošetrené oxidom siričitým, ktorý môže vyvolať astmu. Vždy je lepšie kupovať sušené ovocie nesýtené, nesladené. Sušené slivky možno použiť rovnako ako čerstvé na prípravu kaší, kompótov, ovocných šalátov, džemov...
Výživné látky: vitamín B2, vitamín B3, vitamín B5, vitamín B6, vitamín C, vitamín E, betakarotén, kyselina listová, jód, draslík, fosfor, vápnik, zinok, selén, mangán, horčík, železo, vláknina...
Zloženie: sušené slivky Ashlock 99,9 %, konzervačná látka E202 sorban draselný. Bez pridaného cukru a oleja.
Napriek všetkej starostlivosti a snahe môžu slivky obsahovať kúsky jadierok alebo celé jadierka.
Krajina pôvodu: Chille
VÝŽIVOVÉ ÚDAJE NA 100 g
Energia 1004 kJ / 240 kcal
Tuky 0,38 g
- z toho nasýtené mastné kyseliny 0,09 g
Sacharidy 63,9 g
- z toho cukry 38,1 g
Vláknina 7,1 g
Bielkoviny 2,18 g
Soľ 0,0 g
Táto položka nebola doposiaľ diskutovaná. Ak chcete byť prvý, kliknite na tlačidlo Přidat příspěvek